Något piggare huvud när Hammarby – GUIF skulle avnjutas i TV-soffan. Hustrun frågade precis vid avkast hur det skulle gå i matchen. Jag drog som vanligt till med grundtipset -7 mål.

Vi hade diskuterat en hel del om olika scenarion, men alla var rörande överens om att GUIF var tvungna att hänga med från start i matchen.

Efter 15 minuter så såg -7 mål ut att vara väldigt optimistiskt, förnedringen stod för dörren är Hammarby ledde med 10 bollar. Jag skall villigt erkänna att jag var på väg bort från TV:n i det läget. Jag hade redan börjat fundera på vad jag skulle skriva här i blogen.

Men som den lille självplågare man är – så blev jag kvar framför TV:n och det ångrar jag inte en sekund.

Kristjan gjorde skäl för epitetet årets tränare, när han helt osentimentalt bytte ut Micke Johansson, Pawel Albin, Sasja och Jimmy Jansson och “LUCKE” i målet.

In på planen kom tre småknattar och Rickard Blank och Danne Johansson i målet. Jag som sett de flesta GUIF-matcherna i Sporthallen i år, vet att knattarna kan spela snabbt, men till priset av väldigt små marginaler.

Men GUIF-knattarna satte full fart och Danne i målet – gjorde några grymma räddningar och GUIF hade i alla fall stoppat raset och det blev till slut 17-11 i paus.

Andra halvlek var bland det roligaste jag sett på en handbollsplan på många år. (Jag räknar in en VM-final och en EM-final (live).

Efter nio minuter i andra halvlek hade GUIF hämtat upp underläget och tagit ledningen med en boll. Man satt bara och gnuggade sig i ögonen, hur var detta möjligt?

GUIF:arna spelade handboll som i trance, småpojkarna sprang sönder Hammarbys mycket trögfotade försvar och det bjöds på luckor som borde ha gjort Staffan Ollson djupt orolig.

Tyvärr blev GUIF tvungna att vila “knattarna” och då skulle de äldre gå in och göra sitt. Men tyvärr så var det här som Hammarby kopplade ett nytt grepp om matchen. De “gamla” hade en urusel dag och åstadkom igenting framåt.

Sista 10 minuterna var det dags för “knattarna” igen och deras trance fortsatte, ännu en gång hämtade man upp ett underläge till oavgjort. Men på slutet så ser man vad hemmapaln och en galen publik betyder. Tyvärr vek domarna ned sig och på bortaplan hade Hammarby fått åtminstone ett rött kort till. Men som sagt Tobias Karlsson och Pecikoca fick spela mycket fult försvarsspel utan att bli utvisade. Anledningen till detta var att de inte hängde med i svängarna och fick lov att knuffa hej vilt. Det är inte tillåtet i handboll……..

Hammarby fick en boll upp när det var ca 60 sekunder kvar och när sedan målvakten räddade Robin Anderssons genombrott med ca 10 sekunder kvar så kunde Hammarby ta sig vidare med hjärtat i halsgropen.

Det var en gång en gammal rysk ishockeytränare som sade att farten dödar. Jag är beredd att hålla med honom, GUIF visade prov på en riktigt rörlig och snabb anfallshandboll, som så när hade lett fram till århundradets sensation i Handbollsverige.

Jag måste erkänna att jag är ganska känslosam i idrottssammanhang och det är ofta som man blir fuktig i ögonen när det går bra för idrottare. Ett sådant ögonblick var absolut när det var time out och fyra sekunder kvar av matchen och Kristjan säger åt sina grabbar att han är så stolt över dem!

Jag måste passa på att berömma GUIF som verkligen har varit nere för räkning både ekonomiskt och organisatoriskt. Minns att det var många “experter” på hemmaplan som dömde ut Kristjan som tränare, det var tal om klanen Andresson m.m.

Det måste kännas väldigt skönt för Kristjan och Janne Ekman att få visa alla “experter”, som tippade GUIF på nedflyttningsplats, att man kan uträtta underverk även med små resurser och bra coaching.

TACK GUIF för en oförglömlig säsong och som jag skrev i början, jag tror att detta var en uppvisning i framtidens handboll, där fart och teknik premieras före råstyrka och låsningar

Ser redan fram mot nästa säsong med GUIF!

Ja, just ja, brorsönerna i Hammarby hade väl ingen av sina bättre matcher, men jag önskar dem lycka till i framtiden. Jag hoppas att de går långt, men hur det går för Hammarby Handboll är för mig helt egalt…….